Güvenli internet kullanımı için neler yapılmalıdır ? Güvenli internet kullanımı için nelere dikkat edilmelidir ? İnternet korsanlarından kaçınıp, güvenli bir internet deneyimi için nelere dikkat edilmelidir ? Bu yazımızda internette güvenliğiniz için dikkat etmeniz gereken bazı maddelere değindik. İnternette güvenliğiniz için bunlara mümkün olduğunca dikkat etmenizde yarar var. İşte Detaylar..
Teknoloji ve internet günümüzde kullanıcılara büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlıyor. Günümüzde her alanda karşımıza çıkan ve artık bir ihtiyaç haline dönüşen İnternet, kullanıcılara bilgi erişiminin yanı sıra, online alışveriş imkanı, online para transferi, online televizyon ve dizi,film izleme imkanı, resim ve video paylaşımı, canlı anlık görüntülü görüşmeler ve saymakla bitmeyecek olan bir sürü imkan sağlıyor.
Peki bu imkanları kullanırken kullanıcılar açısından oldukça önemli olan ve dikkat edilmesi gereken güvenlik düzeyi her zaman üst seviyede mi ? Günümüzde yeni bir dünya olarak ta adlandırabileceğimiz internet dünyasında güvenliğinize her zaman dikkat ediyor musunuz ?
Umuyoruz ki güvenliğinize her zaman dikkat ediyorsunuzdur ! Çünkü günümüzde internet kullanımı kullanıcılarına bir çok alanda kolaylık sağlasa da güvenliğinize dikkat etmediğinizde bu durum oldukça tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Günümüzde internet dünyasının bu denli büyümesini fırsat edinen dolandırıcılar, internet dünyasında akıl almaz yöntemlerle kullanıcılara maddi ve manevi olarak zarara uğratma çabasında. Üstelik bu çabalarının karşılıklarını da ne yazık ki internet güvenliğine dikkat etmeyen kullanıcılar sayesinde erişiyorlar.
Peki bu internet korsanlarından korunmanın yolları neler ?
İnternet korsanlarından korunmanın bir çok yolu bulunuyor. Bu önemler ile güvenliğinizi tam olarak %100 oranda sağlayamasanız bile güvenliğinizi en üst düzeylerde tutabilirsiniz.
İnternet korsanlarından korunmak ve internet güvenliğinizi en üst seviyede tutmak için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. Bizde sizler için internette güvenliğinizi en üst düzeyde tutmanız için dikkat edilmesi gereken 10 maddeyi sizler için sıraladık.
Şimdi hep birlikte sizler için sıralamış olduğumuz bu maddelere göz atalım!
İnternette güvenli internet kullanımı için dikkat edilmesi gerekenler listesi !
1- ŞİFRE (PASSWORD)
Kullanıcılar internette bir çok uygulamaya giriş yaparken oluşturmuş oldukları şifreler ile giriş yapıyor. Günümüzde her ne kadar şifreleri yavaş yavaşta olsa parmak izi ve yüz tanıma sistemleri almak üzere olsa da şifrelerden vazgeçemiyoruz. Bunun sebebi de tüm teknolojik ürünlerin ve uygulamaların bu özelliği kapsamıyor olması. Üstelik bu özellikleri sağlayan uygulamalar kullanıcılardan yine de bir şifre oluşturmalarını talep ediyor. Belki önümüzdeki 10 sene içinde bu tarz özellikler daha da yaygınlaşabilir.
Sonuç olarak şifreler günümüzde internet dünyasında her türlü yerde ve uygulamada karşımıza çıkıyor ve çıkmaya devam edecek. Peki kullandığımız şifreler güvenli mi ? Bunun cevabı sizde saklı. İnternette bir çok kullanıcı şifrelerini giriş yaparken unutmamak ya da kolay bir şekilde girmek için basit şifreler oluşturuyor. Bu şifrelerde genellikle kullanıcıların doğum tarihleri ve isimleri (Ahmet1985, Mehmet1980 vs..) , tuttukları takımları (Galatasaray1905, Bursaspor1963 vs.) ya da ardışık sayılar (123456, 12345678 vs.) ve bu tarz benzeri şifreleri kullanıyor.
Sizde bu tarz şifreleri kullanıyorsanız; şifrenizi hemen değiştirmenizde yarar var. Çünkü internet korsanları bu tarz şifreleri uyguladıkları basit bir kombinasyon yöntemi ile ele geçirebilirler. Ele geçirdikleri bu şifreler ile mail hesabınıza giriş yapabilir, banka hesabınızdan para çekebilir, sosyal medya hesaplarınıza erişebilir ve ele geçirilen hesaba göre dahası.
Peki internette güvenliğim için nasıl bir şifre oluşturmalıyım ?
İnternette güvenliğiniz için kesinlikle yukarıdaki bahsedilen kelime ve rakamların geçmeyeceği şifreler oluşturmalısınız. Oluşturacağınız şifrelerde kesinlikle adınız, doğum tarihiniz ve ardışık sayılar geçmemeli. Eğer bu dediklerimizi şifreniz de kullanmak istiyorsanız; şifrenizin oldukça uzun olmasına dikkat edin.
İnternet güvenliğiniz için oluşturacağınız şifreler kesinlikle 10 karakter üzeri olmalıdır. Şifrenizi akılda tutmak zor geliyor ve giriş yaparken kolaylık sağlamak için daha kısa da tutabilirsiniz ancak günümüzde bir çok uygulama ve internet sitesi zaten kullanıcılardan minimum 8 karakterde bir şifre oluşturmalarını istiyor.
Bu yüzden yinede oluşturacağınız şifrenin 10 karakter içermesi güvenliğiniz için daha iyi olacaktır. Şifre güvenliğiniz için dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise ; şifreniz içerisinde ”en az 1 adet özel karakter (- , _ , . vs.) , en az bir büyük harf , en az bir küçük harf ve en az 1 adet rakam” içermesine dikkat etmektir.
Şifreleriniz içerisinde yukarıda belirttiğimiz karakterlerin hepsini kullanırsanız; internet korsanları şifrenizi herhangi bir yazılım ya da kombinasyon yöntemi ile bulması neredeyse imkanız denecek kadar azdır.
Son olarak bu bahsettiğimiz şifrelere 1-2 örnek verecek olursak bunlar; (” Mhmt_29.Brs4 ” Sln_-12_Tkt ” vs..) şeklinde olacaktır.
Unutmadan şunu da belirtelim! Güvenliğiniz için oluşturduğunuz şifreleri bilgisayarınız ya da telefonunuzda notlarım kısmında bulundurmayın. Günümüzde şifre karmaşıklığından bunalan bir çok kullanıcı şifrelerini telefonlarında veya bilgisayarlarında not ediyor. Aman dikkat! Bilgisayarınıza ya da telefonunuza gelecek olası bir saldırıda bütün şifreleriniz ve hesaplarınız çalınabilir.
2- KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN !
İnternet ortamında e-posta ve sohbet pencereleri gibi yerlerde sizden kişisel bilgileriniz istenirse kesinlikle paylaşmayın. Hiç bir resmi kurum ya da kuruluş sizden internet ortamında T.C kimlik numarası ya da Anne kızlık soyadı tarzında bilgiler istemez, isteyemez. Bu bilgilerin sizden isteniyorsa; dolandırılma olasılığı yüksek, ilgili içerikten hemen kaçınmanızda yarar var.
Ayrıca güvenliğiniz için internet ortamında güvenmediğiniz ya da güvenilirliği şüpheli olan uygulama ve içeriklere üye olurken telefon numaranızı paylaşmayın. Güvenilirliği belli olmayan bu yerler verilen bilgileri para karşılığın da başka kuruluşlara satarak, telefonunuza reklam ve dolandırma temalı içerikler göndererek kullanıcılara tabiri uygunsa tacizde bulunmaktadır.
3- LİSANSSIZ (KORSAN) YAZILIMLARDAN KAÇININ !
Günümüzün en büyük problemlerinden biri bu aslında. Oldukça yüksek fiyatlı yazılımlar kullanıcıları ne yazık ki lisanssız yani bir diğer tabiri ile korsan yazılım kullanımına teşvik ediyor. Yüksek fiyatlı yazılımlara ücret ödemek istemeyen kullanıcılar, günümüzde erişimi oldukça kolay olan bu korsan yazılımlara erişip kullanıyor. Ancak kullanılan bu korsan yazılımlar içlerinde zararlı yazılımlar (virüs vs.) bulundurabiliyor hatta yüzde %90 oranla bulunduruyor. Bu sebepten dolayı lisanssız olarak internetten bir şekilde indirilen bu korsan yazılımlar kullanıcıların bilgisayarlarına zararlı yazılımlar bulaştırabiliyor. Kullanıcıların bilgisayarını ele geçiren bu zararlı yazılımlar, kullanıcıların bilgisayarlarına erişip, kişisel ve önemli bilgilerini ele geçirip, kullanıcılara maddi ve manevi olarak zarar veriyor. Bu yüzden internetten korsan yazılım indirirken oluşabilecek olası problemlerden dolayı bir kez daha düşünün.
Ayrıca korsan yazılım kullanmak, kullanılmasına teşvik etmek ve kullanıma sunmak yasalar gereği suçtur. Unutmayın ki korsan yazılım kullanarak hem kendi güvenliğinizi riske atmış olursunuz hem de büyük emekler sonucunda hazırlanmış olan bu yazılımlara karşılıksız olarak erişerek yapımcılarına büyük saygısızlık etmiş olunur.
4- ANTİVİRÜS YAZILIMI KULLANIN !
Günümüz teknolojisinin en büyük problemlerinden biri de bilgisayarımıza her türlü yolla bulaşabilecek olan zararlı yazılımlardır. Bu yazarlı yazılımlar kullanıcıların bilgisayarına erişerek kullanıcıların kişisel bilgi ve verilerine erişip, kullanıcıları maddi ve manevi olarak zarara uğratabiliyor. Bu zararlı yazılımlardan korunmanın bir çok yolu bulunuyor ancak zararlı yazılımlardan korunmanın en pratik yolu kullanıcı dikkati olmaktadır.
Peki dikkatli bir kullanıcı nelere dikkat ediyor ?
Dikkatli bir internet kullanıcısının dikkat ettiklerine bakarsak;
Dikkatli bir internet kullanıcısı ilk olarak zararlı yazılım içerebileceğini düşündüğü bilinmeyen sitelerden kaçınır, internetten dosya indirirken güvenliği belirsiz yerlerden indirmez, torrent tarzı uygulamalardan kaçınır, tehlike arz edebilecek reklamlara tıklamaz.
Ve en önemlisi ANTİ-VİRÜS YAZILIMI kullanır. Güvenli bir internet ve bilgisayar için olmazsa olmazlardan biri olan ANTİ-VİRÜS yazılımı her bilgisayar kullanıcısı gibi kullanmanızda yarar var. Güvenli bir ortam sağlayan bu yazılımlar ile bilgisayarınıza internetten ya da harici depolama aygıtlarından bir şekilde gelebilecek bu zararlı yazılımlardan korunmanın en kolay ve pratik yolu Anti Virüs yazılımı kullanmaktır. Anti Virüs yazılımı kullanmayı güvenliğiniz için ihmal etmeyin.
5- ZARARLI REKLAM İÇERİKLERİNDEN KAÇININ !
Günümüzde özellikle sosyal medyalar üzerinden zararlı reklam içerikleri kullanıcılara sunuluyor. Bu reklamlar ise genellik bankacılık sektörü ile alakalı reklamlar oluyor. Sizde sıkı bir sosyal medya takipçisi iseniz eğer; bahsetmek istediğimiz noktayı hemen anlamışsınızdır. Son zamanlarda sosyal medyalar üzerinde kullanıcıların karşısına kendilerini bankaların resmi hesapları gibi göstererek, kullanıcılara büyük para ödülü, hediye para puan ya da hediye iPhone tarzı paylaşımlarda bulunacaklarını belirterek dolandırma çabası içerisinde dolandırıcılar bulunuyor.
Ve ne yazık ki dolandırıcıların bu tuzağına oldukça yüksek sayıda kişi düşüyor. Kullanıcılardan bu reklamda yer alan bağlantıya tıklayarak, internet bankacılığına giriş yapmaları isteniyor. Bankaların resmi sitelerini ve online bankacılık sistemlerinin benzer görüntüsünü yapan bu dolandırıcılar, kullanıcıların ilgili bağlantıda girmiş oldukları bilgileri ele geçirerek, kullanıcıların banka hesaplarından para çekiyor. Son zamanların en büyük dolandırıcılık faaliyetlerinden birini uygulayan dolandırıcıların bu tuzağına düşmemek için dikkat edin. Siz siz olun internette karşınıza çıkan bu tarz bağlantılar vasıtasıyla internet bankacılığına erişmeyin. Güvenliğiniz için internet bankacılığına giriş yapmak için bankanızın resmi sitesini adres çubuğundan girerek erişin ya da mobil uygulaması üzerinden erişin. Ayrıca internet üzerinden internet bankacılığına erişim yaparken adres çubuğunun ”https://” şeklinde başlıyor olmasına dikkat edin.
6- ERİŞİM YAPTIĞINIZ SİTENİN SSL SERTİFİKASI İÇERMESİNE DİKKAT EDİN !
Sizden kişisel bilgi ve kredi kartı bilgilerinin istendiği internet sitelerinin (online bankacılık, online alışveriş siteleri vs..) güvenlik sertifikası içermesine dikkat edin. Bu tarz bilgileri sizden isteyen firmaların güvenlik sertifikası içermesi zorunludur. Bu sertifikayı içeren sitelerde kişisel bilgilerinizin güvenliği sağlanmaktadır.
İlgili sitenin SSL sertifikası içerip içermediğini ise tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında yer alan “http” ve “https” ile anlayabilirsiniz.
Başında “https” yazan internet adresleri ile bağlantı kurduğunuzda, bilgiler sadece karşı taraf ve sizin tarafınızdan okunabilecek şekilde şifrelenir. http ile yapılan bilgi alışverişinde ise bir şifreleme yoktur, başka kişiler de sizin aldığınız ve verdiğiniz bilgilere ulaşabilir. https, bilgi güvenliğine ihtiyaç duyulan yerlerde uygulanan bir güvenli iletişim protokolüdür.
Bu konu sizde yanlış bir sezgi oluşturmasın. http ile başlayan siteler güvensiz değildir ancak kişisel bilgi ve kredi kartı bilgisi istenen yerlerde http ile başlanıyorsa bu site güvensizdir.
7- GÜNCELLEMELERİ DÜZENLİ OLARAK YAPIN !
Bilgisayarınızın ya da akıllı telefonunuzun işletim sisteminin güncellemesini düzenli olarak yapın. Gelen her yeni güncelleme ile birlikte yeni özellik ve uygulamalar kullanıma sunuluyor olsa da bu güncellemeler ile birlikte güvenlik açıkları ve hatalar da gideriliyor. Bu sebepten ötürü güncellemeleri düzenli olarak yapın ve takip edin.
8- E-POSTA KUTUNUZA GELEN HER MAİLİ AÇMAYIN !
Günümüzde e-posta kutularına oldukça gereksiz, reklam, zararlı yazılım ve içerik içeren bir sürü mail gelmektedir. Bu tarz maillerin bir çoğu spam kutusuna düşse de bazıları gelen kutusuna da gelebiliyor. Bu sebepten ötürü özellikle spam kutusuna düşen mailler önemsiz ise eğer; hiç açılmadan (okunmadan) silinmelidir. Ayrıca gelen kutusuna gelen maillerde sizin için önemsiz ve tanımadığınız bir kişiden geldiyse yine ilgili içeriğe erişmemeniz de yarar var. İlgili mailleri açıp okuyorsanız dahi ilgili maillerin eklerinde bulunan dosyaları kesinlikle indirmeniz gerekiyor. Zaralı yazılım içeren maillerin eklerinde yer alan zararlı yazılımlar herhangi bir tıklamanız da bilgisayarınıza bulaşabilir. Bu da güvenliğiniz açısından tehlike arz edebilir. Bu sebepten ötürü bu mailleri herhangi bir veri indirmesi yapmadan direkt olarak çöp kutusuna taşıyın ve ardından çöp kutusundan da temizleyin.
9- SOSYAL MEDYA YA DA ANLIK MESAJLAŞMA UYGULAMALARINDAN GELEN İSTEK VE MESAJLARA DİKKAT EDİN.
Sosyal medya her geçen gün büyüyor. Yeni gelen uygulamalar ve özellikleri ile her geçen gün kullanıcı sayısını daha da arttıran günümüz internetinin en büyük sanal ortamı olan sosyal medyada güvenlik konusu oldukça hassas bir durumda.
Sosyal medyalar üzerinden insanlar arkadaşları ile konuşabiliyor, onların paylaşımlarını görebiliyor ve yorumlar atabiliyor. Bunun yanı sıra sosyal medyalar da yeni kişiler ile de tanışabiliyorsunuz. Ancak bu durum her zaman güvenli olamayabiliyor. Sosyal medyalar üzerinde arkadaş listenize eklediğiniz kişiler sizlerin kişisel bilgi ve fotoğraflarınızı kopyalayabiliyor. Kopyaladıkları bu içerikleri de güvenliğiniz açısından tehlikeli olabilecek yerlerde kullanabiliyor. Bu sebepten ötürü arkadaş listenize ekleyeceğiniz kişileri kabul etmeden bir kez daha düşünmeniz de yarar var. Başınıza böyle bir durum geldiğinde ise hemen yapmanız gereken yasal yollara başvurmak olmalı. Günümüzde internet kullanımına dair yasalar dolandırıcılık ve benzeri faaliyetler uygulayan kişiler için oldukça ağır durumda. Gelişen teknoloji ile birlikte bu kişilere erişim oldukça kolay durumda. Bu gibi durumlarda yasal mercilere başvurarak, durumu izah ettiğinizde gerekli olan yapılacaktır.
Ayrıca sosyal medyalar ve anlık mesajlaşma uygulamalarından gelen mesajlara da sizden bilgi ve para isteniyorsa, bu istediği yapan kişi tanıdığınız dahi olsa, o kişi ile yüz yüze ya da telefonla arama yöntemi ile iletişim kurmadan bu bilgileri paylaşmayın. Cihazınızda olabilecek gizli zararlı bir uygulama bu bilgileri mesajlaşma uygulamasından erişebilir. Bu bilgileri buralardan paylaşmayın.
Bir tanıdığınız da sizden mesajlaşma uygulaması üzerinden para istiyor olabilir. Para transferi yapacaksanız eğer; o kişi ile hemen iletişim kurun ve doğruluğunu teyit edin. Çünkü konuştuğunuz kişi arkadaşınız olmayabilir belki arkadaşınızın mesajlaşma uygulaması birileri tarafından ele geçirilmiş olabilir.
10- ORTAK KULLANILAN VE ORTAK KULLANIM ALANLARINDA İNTERNETİ DİKKATLİ KULLANIN !
Ortak kullanılan bilgisayarlar ve ortak kullanım alanlarındaki internet bağlantıları güvenlik için oldukça tehlikeli bir durum. Ortak kullanılan bilgisayarlarda (cafe, kütüphane vs..) ya da ortak internet kullanımı olan (cafe, hava alanı, alışveriş merkezi vs..) gibi yerler de internet kullanımı her zaman tehlikelidir. Sizlere bu imkanı sağlayan yerler ya da ortak kullanılan bilgisayarlara herhangi bir zararlı yazılım kurulmuş olabilir. Bu zararlı yazılımlarda sizlerin bilgilerinize erişebilir. Bu da güvenliğiniz için oldukça tehlikeli bir durumdur.
Bu sebepten dolayı bu gibi yerlerde ve ortak kullanım içeren internet paylaşımları ile internete girdiğinizde kesinlikle facebook, twitter, mail, online bankacılık vs.. gibi sizden şifre ve kullanıcı adı ile giriş yapmanız istenen yerlere bu internet erişimleri ile giriş yapmayın. Olasılık düşük olsa da bilgileriniz çalınabilir, maddi ve manevi olarak zarara uğrayabilirsiniz. Aman dikkat.
NOT: Sizler için hazırlamış olduğumuz güvenli internet kullanımı hakkındaki yazımız son buldu. Güvenli internet kullanımı için dikkat edilmesi gereken 10 maddeyi sizler için açıklayabildiğimiz kadar açıkladık. Umuyoruz ki faydalı olacaktır. Detaylı bilgi istediğiniz bir konu ya da sorunuz var ise yorumlar kısmından bu istediğinizi dile getirebilirsiniz.
UNUTMAYIN İNTERNET’TEKİ GÜVENLİĞİNİZ SİZİN ELİNİZDE.
( TeknoAjan.com | Kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. )